Mindfulness

– livet i en række af nuer

Af Stina Bavnhøj, mindfulness-coach, yogalærer og personlig træner

Det er helt naturligt, at sindet vandrer, som man kalder det, når vi ikke er i nuet. ’Noget’ trækker opmærksomheden væk.

Mindfulness er at være opmærksom i sin hverdag – med vilje og uden at være forudindtaget. At være tilstede med det, der foregår i og udenfor sig selv i dette øjeblik. Med en venlig og en ikke-dømmende indstilling.

Hvis vi vælger at være opmærksomme, så udvikler vi en højere grad af årvågenhed, klarhed og accept af det nuværende øjebliks virkelighed. Både det, der opleves som behageligt og det, der opleves som ubehageligt.

Jon Kabat-Zinn, amerikansk professor i medicin og grundlægger af det evidensbaserede mindfulness-forløb MBSR har sagt:

 

Opmærksomheden får os til at vågne op til den kendsgerning, at livet udfolder sig i en række af ‘nuer’. Hvis vi ikke er absolut nærværende i mange af disse øjeblikke, går vi ikke alene glip af det mest værdifulde i livet, men vi opdager heller ikke vores rige og dybe muligheder for vækst og forvandling.

Hvorfor er det så svært at være i nuet?

Når vi sidder med det lille spædbarn, er vi 100 % nærværende. Hvad er det så der sker, når børnene bliver lidt ældre? Du sidder i sofaen om aftenen med dit barn og skal hygge efter en travl dag, og i stedet for at lytte til, hvad dit barn fortæller, så tænker du på det du ikke nåede i løbet af dagen. Dine tanker er i fortiden. Eller du tænker på det du skal nå inden du selv lægger dig til at sove. Dine tanker er i fremtiden.

Det er helt naturligt, at sindet vandrer, som man kalder det, når vi ikke er i nuet. ’Noget’ trækker opmærksomheden væk. Det er et naturligt reaktionsmønster, fordi vores nervesystem er i konstant beredskab og skal fixe og kontrollere vores egen lille verden – og sommetider også andres verden. Men det kan vi selv ændre på!

 

Her er nogle forslag til, hvordan du kan integrere mindfulness i din hverdag:

  • Tag små pauser gennem hele dagen. Når du f.eks. drikker din kaffe eller din te. Kig på dampen. Duft til din drik. Smag. Læg mærke til, når du synker. Fornemmelsen i kroppen

 

  • Læg mærke til dit åndedræt. Når du ånder ind gennem næsen. Maven der løfter sig – og når du ånder ud, maven der sænker sig. Så er du 100 % tilstede i nuet.

 

  • Vær tålmodig. Både med dig selv og dine relationer. Tag en ekstra dyb vejrtrækning, når du synes noget er problematisk, håbløst eller det hele er kaotisk. Brug latteren og et smil til at løsne stemningen – og tag så endnu en ekstra dyb vejrtrækning.

 

  • Når du pakker din (og børnenes) taske og skal ud af døren, så vær tilstede med det du har gang i. At pakke taske.

 

  • Spis mindfuldt. Hvis du har travlt og kan se at du skal skynde dig at spise din mad, så spis lidt mindre for ikke at proppe dig med en bestemt mængde mad. Så kan du også spise det lidt langsommere.

 

Hver gang du opdager, at opmærksomheden er et andet sted, så følger du den tilbage til ’det du har gang i’ – med en venlighed over for dig selv.

 

 

Sådan kommer du i gang med mindfulness

Lyt til meditationslydfiler via apps, tag et MBSR kursus eller andre lignende kurser, hvor der er dokumenteret effekt. Man kan spørge andre, der har erfaring med meditation og mindfulness. Kort sagt begynd at opsøge det. Der findes meget litteratur og jeg kan anbefale at starte med at læse Jon Kabat-Zinn’s bog: ”Lige meget hvor du går hen er du der”.

 

På min hjemmeside er der adgang til lydfiler, og hvis du er nybegynder i meditation og mindfulness vil jeg anbefale dig at starte med 20 minutters kropsscanning. Jeg har også en lukket Facebook-gruppe, hvor du gratis kan lytte til meditationer og finde videoer med yin yoga og åndedrætsøvelser.

Jeg vil altid anbefale dig at tage kontakt til en professionel underviser i meditation og mindfulness eller anden erfaren person, som du har tillid til. Og den vej igennem få en god vejledning. Du skal finde din egen vej ind i mindfulness. Og minde dig selv om at være tålmodig og venlig over for dig selv i processen.